Stadgar

  • 1. Föreningsfirma och säte. Föreningens angelägenheter. Styrelsen skall bestå av ordförande och sex styrelseledamöter samt obegränsad antal suppleanter i numrerad ordning. Alla väljs av Årsmötet. Anställd i Föreningen får inte väljas till styrelseledamot eller revisor. Föreningens firma är den ideella Föreningen Elmhults Trappan med säte i Älmhult.
  • 2. Föreningens syfte. Föreningens syfte är att verka i enlighet med de internationella riktlinjerna för klubbhusprogram som definierar klubbhusmodellen för rehabilitering. Principerna i riktlinjerna skall hjälpa människor med psykisk ohälsa att undvika sjukhusvistelse och att uppnå sociala, utbildningsmässiga och yrkesmässiga mål. Riktlinjerna utgör grunden för att utvärdera klubbhusets kvalitet genom Clubhouse Internationals Ackrediteringsprocess. Verksamheten skall bedrivas i överenstämmelse med vid var tidpunkt i Sverige gällande allmänna lagar och förordningar.
  • 3. Medlemskap i Föreningen. Klubbhusmedlemskapet är frivilligt, gratis och utan tidsbegränsning. Medlemskapet får avslås om det på goda grunder kan antas att vederbörande kommer att motarbeta eller utgöra ett hot mot säkerheten i klubbhusgemenskapen. Dessa skäl skall omedelbart meddelas vederbörande. Stödjande medlem betalar en medlemsavgift som beslutas av Årsmötet. Vid utträde ur Föreningen skall Medlem skriftligen säga upp medlemskapet. Medlem får inte uteslutas på annan grund än att denna har motarbetat föreningens verksamhet, ändamål eller uppenbarligen skadat föreningens intressen. Beslut om uteslutning får inte fattas utan att medlemmen inom 14 dagar får yttra sig om anledningen. Beslutet skall omedelbart meddelas vederbörande.
  • 4. Verksamhetsår. Föreningens verksamhetsår är kalenderår.
  • 5. Föreningens organ. Föreningens högsta beslutande organ är Årsmötet. Utöver Årsmötet skall det finnas en styrelse, Revisorer och en valberedning.
  • 6. Årsmötet. Årsmötet är Föreningens högsta beslutande organ och skall hållas senast 31 mars på en tid och plats som Styrelsen beslutar. Extra årsmöte kan utlysas av Styrelsen, begärs av Revisorn eller om minst en tiondel av Medlemmarna kräver det. Extra årsmöte skall hållas inom två månader efter att Styrelsen har tagit del av begäran.
  • 7. Firmateckning. Föreningens firma tecknas av två styrelseledamöter i förening samt Ordförande och kassör var för sig. Klubbhuschefen får teckna Föreningens firma beträffande den löpande förvaltningen enligt Styrelsens riktlinjer.
  • 8. Stadgeändring. För att ändringar av dessa stadgar skall vara giltiga krävs beslut av Årsmöte. Ett sådant beslut måste biträdas av minst två tredjedelar av antalet på Årsmötet avlämnande medlemsröster.
  • 9. Upplösning av Föreningen. För upplösning av Föreningen krävs beslut av minst 2/3 av antalet avgivna röster vid två på varandra följande Årsmöten, varav ett ordinarie. I beslut om upplösning av Föreningen skall anges hur Föreningens tillgångar disponeras. Föreningsmedlem har inte rätt till del i Föreningens behållning eller egendom vid upplösning.